Pedagodzy szkolni

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 04-06-2016

Mądrze jeść...

Mądrze jeść…    W dniach 16 - 30 maja w naszym Gimnazjum odbyły się lekcje wychowawcze z udziałem Pani dietetyk – p. Moniki Reszel.  Uczniowie i uczennice wszystkich klas drugich i trzecich mieli możliwość poznania zasad zdrowego ...

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 09-02-2016

Podróż na Archipelag Skarbów

W dniach 4 i 5  lutego  uczniowie klas II i III wzięli udział w programie wychowawczo-profilaktycznym Archipelag Skarbów. Przez dwa dni bawiąc się, słuchając wykładów, oglądając prezentacje filmowe i rozmawiając z prowadzącymi, poznawali sk...

Święci Mikołajowie potrzebni od zaraz

Święci  Mikołajowie potrzebni od zaraz    W piątek czwartego grudnia rozpoczęliśmy w naszym gimnazjum akcję „Zostań Świętym Mikołajem”. Pragniemy tym razem przed Świętami Bożego Narodzenia pomóc rodzinie mieszkającej w naszym mieś...

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 24-06-2015

Bezpieczne wakacje

Wakacje … Czas beztroskiego nicnierobienia lub robienia samych przyjemnych rzeczy.  Wielu z Was  będzie celebrować każdy dzień wypoczynku a inni ogromnie  przyśpieszą swoje tempo życia, tak aby nie stracic żadnej z chwil  codzienn...

     Stres  sam w sobie nie jest ani dobry, ani zły

   Stres sam w sobie nie jest ani dobry, ani zły             Wiele zależy od stresora – czynnika wywołującego nasz stres i od naszych psychofizycznych możliwości. Niektóre streso...

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 18-01-2015

Zaginęła kurtka

W piatek 16.01.2015r. przed wyjściem na Talenty Jedynki Maciek Radomiński z kl. 1f zgłosił  zaginęcie kurtki. W szatni została bardzo podobna kurtka - czarna z kapturem, wyścielana od wewnątrz czrnym "misiem", z zielonymi dodatkami przy zamkach...

Przepis na kruche ciasteczka i Rafaello

Słodkie Maleństwa i zniewalające Rafaello    Piękne Święta Bożego Narodzenia już za nami, lecz jakby się nad tym zastanowić, przed nami mnóstwo wydarzeń, których wyjątkowość warto podkreślić domowymi wypiekami. Te najbliższe to niewątp...

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 19-12-2014

Przepis na pierniki

Idą Święta, pachnące Święta    Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia przebiegają w różnych kierunkach. Tym duchowym (roraty, rekolekcje, świąteczna spowiedź), zakupowym ( prezenty, smakołyki, karpie), „stroikowym” (choinka, światełk...

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 19-12-2014

Zbiórka darów dla Przytuliska

Dnia 17.12.2014r. zostały przeliczone i spakowane dary ofiarowane przez wielu Świętych Mikołajów naszej szkoły dla Przytuliska-Noclegowni im. Najświętszej Marii Panny w Międzyrzeczu. Podczas, gdy z sali gimnastycznej rozlegały się dźwięki ostatnich j...

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 02-12-2014

Zostań Świętym Mikołajem

                  Szanowni rodzice, dziadkowie i sympatycy naszej szkoły, drodzy uczniowie, od czwartku rozpoczynamy w naszym gimnazjum zbiórkę darów dla Przytuliska-Noc...

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 29-11-2014

Święty Mikołaj

Święty Mikołaj - Bajki nie tylko dla dzieci Ks. Mieczysław Maliński - Co teraz z nim będzie. Jak on sobie poradzi z tym wielkim majątkiem, który odziedziczył po śmierci swoich rodziców. Należy mu pomóc. Zająć się jego sprawami.    &n...

 
Nasze działania: Pedagodzy szkolni / 19-10-2014

RAZEM w Borowej Zatoce

Kiedy minął rozgardiasz pierwszych powakacyjnych dni, a pierwszoklasiści zaczęli oswajać się z nową szkołą, rozpoczęły się w Gimnazjum nr 1 w Międzyrzeczu warsztaty profilaktyczno - wychowawcze RAZEM. Realizowane były od 15 do 24 września br. Kolejno...

  • 1
  • 2
  • 3
Poprzedni Następny

Home Pedagodzy szkolni

Stres sam w sobie nie jest ani dobry, ani zły

   Stres sam w sobie nie jest ani dobry, ani zły            

Wiele zależy od stresora – czynnika wywołującego nasz stres i od naszych psychofizycznych możliwości. Niektóre stresory, to fascynujące wyzwania! Lecz nie dla wszystkich… niektórzy z nas radzą sobie z kilkoma stresorami na raz a inni kiepsko nawet z jednym.

Już za chwilę egzamin gimnazjalny - tak większa klasówka. Dlatego należy się spodziewać, że uczniowie i nauczyciele mogą odczuwać lekki stres;) Jak sobie z nim radzić? Co zrobić aby nami nie zawładnął? Jak wykorzystać stres aby nas mobilizował a nie odcinał od myślenia? Każdy z nas ma już pewne sposoby radzenia sobie ze stresem. Pozwolę sobie dodać jeszcze kilka uniwersalnych sposobów, rad dla gimnazjalistów i ich nauczycieli. Warto spróbować !

- Poczucie humoru – w znacznym stopniu redukuje napięcie.

- Zdolność do śmiechu zwłaszcza z samego siebie - pozwoli na dystans do samego siebie i budowanie realistycznego wizerunku, sprzyja również budowaniu adekwatnego poczucia własnej wartości.

- Strategia, nasze reakcje są naszą własną sprawą, dlatego możemy sobie z nimi radzić - przyjrzyj się im, dlaczego są takie a nie inne, nie obwiniaj za nie innych, to Ty masz na nie największy wpływ.

- Przygotuj się – świadomość, że zrobiłeś wszystko , co mogłeś zrobić w tej sytuacji znacznie obniża poziom stresu.

- Skup się na problemie/zadaniu a nie na emocjach , które on wywołuje – ta strategia umożliwi Ci przejście do konstruktywnego działania. Ludzie, którzy są skoncentrowani na problemie, gdy stoją w sytuacji stresowej, wykazują niższy poziom depresji, znajdują rozwiązania.

- Na dzień przed, stosuj strategie wypoczynkowe – np. angażuj się w przyjemne dla Ciebie aktywności ( sport, rozmowa z przyjaciółmi, kino, sprzątanie itp.). One pozwolą Ci zapomnieć o problemach/zdaniach, rozładować napięcie, zwiększą poczucie osobistej kontroli.

- Zaufaj sobie, korzystaj ze swoich pozytywnych doświadczeń – nie eksperymentuj na swoim organizmie, na dzień przed egzaminem raczej nie wprowadzać radykalnych zmian w swoim życiu.

- Zadbaj o dobry naturalny sen – podczas snu Twój mózg odpoczywa, co zwiększa Twoje możliwości poznawcze i wzmacnia Twoje możliwości psychofizyczne.   A po ludzku? Gdy dobrze się wyśpisz, będziesz w lepszej formie np. egzaminacyjnej.

                                                              

Powodzenia !

Wasza pedagog, trener grupowy, specj. terapii uzależnień Anna Zięba            

Zaginęła kurtka

W piatek 16.01.2015r. przed wyjściem na Talenty Jedynki Maciek Radomiński z kl. 1f zgłosił  zaginęcie kurtki. W szatni została bardzo podobna kurtka - czarna z kapturem, wyścielana od wewnątrz czrnym "misiem", z zielonymi dodatkami przy zamkach,  wykonana z wodoodpornego materiału. Rozmiar M. Różnica między kurtkami  tkwi w napisach na wewnętrznych naszywkach. Prawdopodobnie nastąpiła omyłkowa zamiana. Kochani proszę sprawdzić w czym wróciliście do domu. Wszelkie informacje na ten temat proszę kierować do szkolnych pedagogów.

I.K.

  

Przepis na kruche ciasteczka i Rafaello

Słodkie Maleństwa i zniewalające Rafaello
    Piękne Święta Bożego Narodzenia już za nami, lecz jakby się nad tym zastanowić, przed nami mnóstwo wydarzeń, których wyjątkowość warto podkreślić domowymi wypiekami. Te najbliższe to niewątpliwie Sylwester i Nowy Rok, a już szóstego stycznia Święto Trzech Króli. Zachęcam więc do wypróbowania kolejnych przepisów. Obydwa są proste i nawet mało doświadczonym cukiernikom, nie powinny stwarzać problemów. Przepis na kruche ciasteczka dostałam od Damiana z 2c, który przyniósł je na jeden z ubiegłorocznych „Słodkich Poniedziałków”. Każdy kto usiadł przy talerzu z tymi ciastkami, bezwiednie zaczynał po nie sięgać i nabierać apetytu na następne. Z wyglądu niepozorne w smaku zaś wyśmienite. Natomiast pomysłem na domowe Rafaello podzieliła się ze mną p. Katarzyna Witaszek (dawniej Wagner), która oprócz pasji do nauczania historii, znana jest wśród znajomych z talentów kulinarnych. Ciasto doskonale uświetni zarówno dużą uroczystość rodzinną jak i niedzielny podwieczorek z najbliższymi. Obydwa przepisy dają możliwości własnej kreacji smaków przez stosowanie różnych dodatków do podstawowych składników.


KRUCHE CIASTECZKA
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 0,25 dkg cukru, 2 kostki margaryny, 3 żółtka i 2 całe jajka, 0,5 szklanki śmietany( 6 dużych łyżek), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, wiórki kokosowe (z połowy tej porcji otrzymuje się całkiem sporą ilość ciastek).
Wykonanie: Do przesianej mąki z proszkiem dodaj 2 margaryny, cukier, cukier waniliowy, żółtka i jedno całe jajko. Na koniec wlej śmietanę i drewnianą łyżką, a następnie rękami, wyrabiaj ciasto (niezbyt długo). Jeśli ciasto nazbyt lepić się będzie do rąk, to podsypuj je mąką. Następnie na oprószonym mąką stole lub stolnicy porcjami rozwałkowuj ciasto i wykrawaj dowolnymi foremkami, lub tnij na paski (ok. 3cm szerokości), a te z kolei na romby. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj margaryną i posyp tartą bułką. Ułóż na niej ciastka. Każde posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem. Wiórki można zastąpić makiem, kawałkami czekolady lub bakaliami. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor (około 12 minut).


RAFAELLO
Składniki: (biszkopt) 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 cukier waniliowy, 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia; (masa) 1 litr mleka, jedna margaryna, 1 budyń (kokosowy, waniliowy lub śmietankowy), 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru; (posypka) 10 dkg wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masła.
Wykonanie: Biszkopt - Do wysokiej miseczki wlej białka oddzielone od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Gdy piana będzie idealnie zwarta, wsyp cukier i nadal ubijaj do momentu aż piana stanie się „szklista” od cukru. Wówczas  dodaj żółtka i jeszcze chwilkę ubijaj. Teraz ostatni moment – mąkę z proszkiem przesiej do masy jajecznej i delikatnymi ruchami przy pomocy łyżki, połącz wszystkie składniki. Ciasto wylej na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 180 C przez 20 minut. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję termo obiegu to ją włącz. Po upieczeniu ciasto należy lekko wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.
Masa – W tym czasie gdy biszkopt będzie się piekł lub studził, można przygotować masę. ¾ l mleka (3 szklanki) zagotuj, a w miseczce wymieszaj mikserem lub łyżką pozostałą szklankę mleka, budyń, mąkę i cukier. Wlej do gotującego się mleka , ciągle energicznie mieszając. Masa powinna stopniowo gęstnieć jak prawdziwy budyń. Gdy zaczną pojawiać się bąble, odstaw do wystudzenia np. na balkon. Margarynę utrzyj mikserem na jednolitą masę i stopniowo dodawaj zimny budyń. Ucieraj tak długo aż obydwa składniki połączą się w jednolitą, lekką i bardzo smaczną masę budyniową. Łyżeczką próbuj co jakiś czas, pytaj o zdanie domowników i nie bój się, że masy zabraknie. Jest jej bardzo dużo.
Posypka – Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i mieszając delikatnie prażyć aż do uzyskania złotego koloru. Wówczas odstawić do wystudzenia.
Idealne połączenie – Dolną  wystudzoną część placka włóż znów do blaszki i posmaruj szczodrze przygotowaną masą budyniową, Nakryj go drugim biszkoptem i też posmaruj masą lecz już nie tak obficie. Wyrównaj krem nożem i rozsyp na nim grubą warstwę kokosowej posypki.


    Życzę udanych wypieków i dużo radości z samodzielnego pieczenia i gotowania. Zachęcam do fotografowania tego co samodzielnie przygotujecie i dzielenia się swoimi przepisami i zdjęciami (gabinet nr 15 lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.). Już niedługo pyszna szarlotka, którą jadłam na Wigilii klasowej w 1b (przepis mamy Kasi Tarkowskiej).

Pedagog szkolny

Izabela Kostrzewa

Przepis na pierniki

Idą Święta, pachnące Święta
    Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia przebiegają w różnych kierunkach. Tym duchowym (roraty, rekolekcje, świąteczna spowiedź), zakupowym ( prezenty, smakołyki, karpie), „stroikowym” (choinka, światełka itp.), porządkowym(mycie, pastowanie , dywanów trzepanie) i kulinarnym (gotujemy i pieczemy). Tyle pracy, przygotowań i wydatków aby spędzić w sposób wyjątkowy kilka świątecznych dni. Pomocne w zakupach i porządkach są listy-wykazy i dobre środki czyszczące. Przygotowania duchowe przebiegają zawsze według uświęconego tradycją rytmu. Jeśli chodzi zaś o stronę kulinarną Świąt to nie ma jak sprawdzone przepisy. Jeżeli macie ochotę na coś nowego, prostego ale jednocześnie wypróbowanego, co doskonale wprowadzi w domu świąteczną atmosferę, to polecam dzisiaj pachnące przyprawami pierniki. Doskonale nadają się do dekoracji choinki, dobrze się przechowują i wyśmienicie smakują.


ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI
Składniki: 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki przyprawy do pierników,  2 szklanki mąki pszennej,  4 łyżki miękkiego masła,  4 łyżki miodu,  4 kopiaste łyżki cukru,  2 jajka, bakalie i kolorowe posypki do dekoracji.
Wykonanie : Do przesianej mąki i sody dodaj masło, 1 jajko i roztopiony miód z cukrem i przyprawą piernikową. Składniki wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj kuchennym ręcznikiem aby nie wysychało. Małymi porcjami odrywaj ciasto i rozwałkowuj na cienki placek posypując stół ( stolnicę) i wałek mąką. Foremkami do ciastek lub małą szklanką wykrawaj pierniczki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Każdy pierniczek posmaruj rozmąconym jajkiem i udekoruj wg uznania – orzechami, migdałami, słonecznikiem, kolorową posypką. Blaszkę wstaw do piekarnika i piecz 11-15 minut w temperaturze 180 C.


Życzę dobrej zabawy w kuchni i zapraszam do dzielenia się własnymi ciekawymi i sprawdzonymi przepisami.

Następne ukażą się przepisy Damiana z 2c na kruche ciasteczka i Rafaello p. Kasi Witaszek.

Pedagog szkolny

Izabela Kostrzewa

Szczęśliwy numer

Na dziś
to
12
Następne losowanie o godzinie 18:00

Polecamy

orzel
 

 

 

   
   
   

 

 

Licznik odwiedzin

0156404