Przepis na kruche ciasteczka i Rafaello

Słodkie Maleństwa i zniewalające Rafaello
    Piękne Święta Bożego Narodzenia już za nami, lecz jakby się nad tym zastanowić, przed nami mnóstwo wydarzeń, których wyjątkowość warto podkreślić domowymi wypiekami. Te najbliższe to niewątpliwie Sylwester i Nowy Rok, a już szóstego stycznia Święto Trzech Króli. Zachęcam więc do wypróbowania kolejnych przepisów. Obydwa są proste i nawet mało doświadczonym cukiernikom, nie powinny stwarzać problemów. Przepis na kruche ciasteczka dostałam od Damiana z 2c, który przyniósł je na jeden z ubiegłorocznych „Słodkich Poniedziałków”. Każdy kto usiadł przy talerzu z tymi ciastkami, bezwiednie zaczynał po nie sięgać i nabierać apetytu na następne. Z wyglądu niepozorne w smaku zaś wyśmienite. Natomiast pomysłem na domowe Rafaello podzieliła się ze mną p. Katarzyna Witaszek (dawniej Wagner), która oprócz pasji do nauczania historii, znana jest wśród znajomych z talentów kulinarnych. Ciasto doskonale uświetni zarówno dużą uroczystość rodzinną jak i niedzielny podwieczorek z najbliższymi. Obydwa przepisy dają możliwości własnej kreacji smaków przez stosowanie różnych dodatków do podstawowych składników.


KRUCHE CIASTECZKA
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 0,25 dkg cukru, 2 kostki margaryny, 3 żółtka i 2 całe jajka, 0,5 szklanki śmietany( 6 dużych łyżek), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, wiórki kokosowe (z połowy tej porcji otrzymuje się całkiem sporą ilość ciastek).
Wykonanie: Do przesianej mąki z proszkiem dodaj 2 margaryny, cukier, cukier waniliowy, żółtka i jedno całe jajko. Na koniec wlej śmietanę i drewnianą łyżką, a następnie rękami, wyrabiaj ciasto (niezbyt długo). Jeśli ciasto nazbyt lepić się będzie do rąk, to podsypuj je mąką. Następnie na oprószonym mąką stole lub stolnicy porcjami rozwałkowuj ciasto i wykrawaj dowolnymi foremkami, lub tnij na paski (ok. 3cm szerokości), a te z kolei na romby. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj margaryną i posyp tartą bułką. Ułóż na niej ciastka. Każde posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp po wierzchu wiórkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem. Wiórki można zastąpić makiem, kawałkami czekolady lub bakaliami. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza na złoty kolor (około 12 minut).


RAFAELLO
Składniki: (biszkopt) 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 cukier waniliowy, 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia; (masa) 1 litr mleka, jedna margaryna, 1 budyń (kokosowy, waniliowy lub śmietankowy), 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru; (posypka) 10 dkg wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru, 1 łyżka masła.
Wykonanie: Biszkopt - Do wysokiej miseczki wlej białka oddzielone od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Gdy piana będzie idealnie zwarta, wsyp cukier i nadal ubijaj do momentu aż piana stanie się „szklista” od cukru. Wówczas  dodaj żółtka i jeszcze chwilkę ubijaj. Teraz ostatni moment – mąkę z proszkiem przesiej do masy jajecznej i delikatnymi ruchami przy pomocy łyżki, połącz wszystkie składniki. Ciasto wylej na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i piecz w temperaturze 180 C przez 20 minut. Jeśli Twój piekarnik ma funkcję termo obiegu to ją włącz. Po upieczeniu ciasto należy lekko wystudzić i przekroić wzdłuż na dwa placki.
Masa – W tym czasie gdy biszkopt będzie się piekł lub studził, można przygotować masę. ¾ l mleka (3 szklanki) zagotuj, a w miseczce wymieszaj mikserem lub łyżką pozostałą szklankę mleka, budyń, mąkę i cukier. Wlej do gotującego się mleka , ciągle energicznie mieszając. Masa powinna stopniowo gęstnieć jak prawdziwy budyń. Gdy zaczną pojawiać się bąble, odstaw do wystudzenia np. na balkon. Margarynę utrzyj mikserem na jednolitą masę i stopniowo dodawaj zimny budyń. Ucieraj tak długo aż obydwa składniki połączą się w jednolitą, lekką i bardzo smaczną masę budyniową. Łyżeczką próbuj co jakiś czas, pytaj o zdanie domowników i nie bój się, że masy zabraknie. Jest jej bardzo dużo.
Posypka – Wszystkie składniki wyłożyć na patelnię i mieszając delikatnie prażyć aż do uzyskania złotego koloru. Wówczas odstawić do wystudzenia.
Idealne połączenie – Dolną  wystudzoną część placka włóż znów do blaszki i posmaruj szczodrze przygotowaną masą budyniową, Nakryj go drugim biszkoptem i też posmaruj masą lecz już nie tak obficie. Wyrównaj krem nożem i rozsyp na nim grubą warstwę kokosowej posypki.


    Życzę udanych wypieków i dużo radości z samodzielnego pieczenia i gotowania. Zachęcam do fotografowania tego co samodzielnie przygotujecie i dzielenia się swoimi przepisami i zdjęciami (gabinet nr 15 lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.). Już niedługo pyszna szarlotka, którą jadłam na Wigilii klasowej w 1b (przepis mamy Kasi Tarkowskiej).

Pedagog szkolny

Izabela Kostrzewa

Szczęśliwy numer

Na dziś
to
12
Następne losowanie o godzinie 18:00

Polecamy

orzel
 

 

 

   
   
   

 

 

Licznik odwiedzin

0158276